К основному контенту

В Святогірську відбувся 3-й Донбас Медіа Форум

В Святогірську Донецької області 27-29 червня відбувся 3-й Донбас Медіа Форум, який зібрав більше 300 учасників  зі всіх міст Донбасу та з більшості областей України.

Основний лозунг Форуму - "Донбас в медіа: від популізму до фактів". Організаторами цьогорічного заходу виступили громадські організації - "Донецький інститут інформації", "Інститут демократії імені Пилипа Орлика", "Донецький прес-клуб", партнерами - громадські організації "Антикризовий медіа-центр", "Центр громадянського контролю "Дій!", "Громадське телебачення Донбасу", "Media in Cooperation and Transition". Форум та окремі панелі відбулись за фінансової допомоги - Посольства США в Україні,  USAID, Представництва ЄС в Україні, Internews, Посольства Швейцарії в Україні, Міністерства закордонних справ Німеччини.

"Донбас стає приводом для політичного популізму, який проникає в журналістику, що впливає на споживачів контенту у сприйнятті кризи через призму того чи іншого транслятора. Саме тому спостерігається низька довіра до українських медіа серед місцевого населення. Відбувається порушення стандартів при висвітленні конфліктно дражливих тем. Психологічні травми самих журналістів впливають на якість контенту. Задля подолання зазначених проблем плануємо обговорити такі питання в рамках форуму: політичний популізм чи стандарти журналістики; підвищення ефективності роботи редакцій донбаських ЗМІ (менеджмент, залучення ресурсів, нові технології, різноманіття контенту); конфліктно чутлива журналістика під час кризи", - сказав голова правління громадської організації "Донецький інститут інформації", один з організаторів Форуму Олексій Мацука під час урочистого відкриття.

"Для Європейського Союзу ситуація на сході є пріоритетною і ми прекрасно розуміємо, що тут відбувається і хочемо допомогти вирішити проблемні питання. Ми прекрасно розуміємо, як цей конфлікт починався і журналісти мають велику відповідальність допомогти вирішити ці питання, тому ми фінансуємо цей захід. Ми розуміємо скільки болю накопичилось тут і серед вас і про це необхідно говорити і треба також слухати один одного і ставитись з розумінням до окремих інших думок, щоб ви показали, що журналісти спроможні почати діалог і вирішити конфлікт", - сказав прес-аташе Делегації Європейського Союзу в Україні Давід Стулік.

"Обмін думками та точками зору, я спостерігаю синергію коли люди спілкуються, всі присутні тут навчаються один від іншого і ми йдемо вперед. Ви як журналісти зможете стати ще більш сильними як індивідуально, так і в групах. Журналістика і медіа це дуже важлива частина для того, що відбувається тут і для України і для Європи... Україна зробила значний крок вперед і журналісти є частиною цього процесу, тому Посольство США в Україні радо бути частиною цього процесу", - сказав прес-аташе Посольства США в Україні Джефрі Анісман.

Форум розпочався з виступу представника громадської організації "Інститут демократії імені Пилипа Орлика" (ІДПО) Світлани Єременко, яка також є одним з організаторів заходу: "Україні вдалося повернути свободу слова. Можуть бути дискусії з цього питання, дехто дотримується іншої точки зору, але я вважаю, що свобода слова в Україні є, панує і це позитивне, що сталося за ці три роки після правління Януковича". Єременко представила презентацію дослідження медіа, яке було проведено ІДПО напередодні Форуму в Святогірську.

На відео: презентація Світлани Єременко

Протягом Форуму було проведено 4 панельні дискусії та 24 майстер-класи.

Під час панельної дискусії «Лояльна чи незалежна журналістика» обговорювались такі питання як саморегуляція чи самоцензура журналістів під час висвітлення військового конфлікту; що первинне для журналіста, який висвітлює збройний конфлікт, – патріотизм, громадянська позиція чи професіоналізм; що означає термін «журналістика постправди», чому слово «постправда» (post-truth) потрапило в номінацію «слово року» від редакції Оксфордського словника; чим постправда та недотримання журналістами професійних стандартів загрожують Україні. Модератором виступив Андрій Діхтяренко, журналіст «Радіо Свобода», редактор «Реальная Газета». Спікерами були: Вадим Лубчак, журналіст газети «День»; Андрій Шаповалов, директор філії ПАТ НСТУ «Луганська регіональна дирекція»; Олена Голуб, медіаексперт, аналітик ГО «Інститут масової інформації»; Юрій Костюченко, виконавчий секретар Комітету із системного аналізу Президії НАН України; Олена Садовнік, проектний координатор Thomson Foundation.

На відео запис панельної дискусії «Лояльна чи незалежна журналістика»

Панельна дискусія «Можливості для місцевих медіа від міжнародних донорів та інституцій Європейського Союзу» була присвячена таким питанням: які існують можливості для фінансування місцевих медіа через міжнародну допомогу Україні; яким вимогам мають відповідати медійні організації, щоб отримувати допомогу; показники ефективності роботи медійних організацій, які оцінюють надавачі допомоги. Модератором була Любов Паливода, президент ГО «Творчий центр ТЦК». Спікери: Давід Стулік, Представництво Європейського Союзу в Україні; Вікторія Марченко, керівник програм розвитку громадянського суспільства та незалежних медіа, Агентство США з міжнародного розвитку; Матіас Конрад, перший секретар Посольства Німеччини в Україні; Бен Робінсон, журналіст і фотограф; Йоанна Рогозинська, старший програмний менеджер National Endowment for Democracy в Європі; Олег Пастухов, експерт Фонду підтримки ЗМІ посольства Сполучених Штатів Америки в Україні.


На відео запис дискусії «Можливості для місцевих медіа від міжнародних донорів та інституцій Європейського Союзу»

Панельна дискусія «Конфліктно чутлива журналістика в період кризи» під час якої було обговорення рекомендацій для працівників ЗМІ щодо того, як висвітлювати перебіг конфліктів і їх наслідки; під час дискусії, обговорили такі теми, як безпека журналістів в умовах конфліктів, міжнародні стандарти та практики конфліктно чутливої журналістики, поради при роботі з групами, постраждалими внаслідок конфлікту. Учасники дискусії також обговорили вплив мови на висвітлення конфлікту, способи уникнення несприйняття та стереотипів, способи проведення конфліктно чутливих інтерв’ю, основні принципи журналістської етики стосовно конфлікту. Модератор – Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України (Київ). Спікери: Ніколя Ебнотер, керівник проектів Бюро Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ (Відень, Австрія); Єта Джара (Jeta Xharra), засновник мережі Балканських журналістських розслідувань (BIRN), ведуча програми «Життя Косово» (Приштина, Косово); Габріель Капріелієн К'юнін (Gabrielle Kaprielian Cunin), програмний менеджер організації Fondation Hirondelle (Швейцарія); Алекс Андерсон (Alex Anderson), колишній менеджер International Crisis Group, Human Rights Watch and Amnesty International в Косово.




На відео запис дискусії «Конфліктно чутлива журналістика в період кризи»

Четверта панельна дискусія «Як побудувати зв'язок між владою, суспільством та громадою», учасники якої шукали відповіді на такі питання - чи можлива співпраця між владою та журналістами; які існують приводи для співпраці, ефективні моделі залучення громади до процесу місцевого управління через медіа та публічні кампанії; пропозиції щодо стратегічних комунікацій влади з суспільством). Модератор – Тетяна Огаркова, ГО «Український кризовий медіацентр». Спікери: Євген Глібовицький, партнер консалтингової компанії Pro.Mova; Олександр Клюжев, аналітик громадської мережі «Oпора»; Олексій Гарань, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА; Ірина Бекешкіна, директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Тетяна Якубович, журналістка «Радіо Свобода», радіо «Донбас Реалії»; Тетяна Ігнатченко, речник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, прес-секретар Павла Жебрівського.


На відео: запис панельної дискусії "Як побудувати зв'язок між владою, суспільством та громадою"
Під час Форуму відбулись спеціальні заходи, серед яких:
  • презентація дослідження "Мова ворожнечі в друкованих ЗМІ Донбасу по обидві сторони лінії фронту" громадської організації "Донецький інститут інформації" та обговорення доповіді з Олексієм Мацукою (ГО «Донецький інститут інформації»), Тетяною Поповою (ГО «Інформаційна безпека»), Анастасією Станко (ГО «Громадське телебачення»), Олександром Гороховським (медіаплатформи FactCheck.com.ua і Checkregion-ua.info), Clemens Schöll (aвтор для Deutsche Presseagentur та керівник проектів журналістських обмінів, директор програми «Медіапосередники між народами» у 2006-2015 рр.).
  • презентація «Дослідження комунікації реформ в Україні» (ГО «Інтерньюз-Україна»). Спікер: Марина Ергемлідзе, медійнийкомунікатор «Інтерньюз-Україна» (які реформи цікаві населенню і як їх комунікувати захопливо) 
  • засідання прес-клубу «Європа на зв’язку». Дискусія про специфіку діяльності інституцій ЄС. Презентацію зробить Давід Стулік - прес-аташе Представництва ЄС в Україні.
  • публічна дискусія: "Чи буде в Україні вільний Інтернет? Україні вільний Інтернет? Між свободою слова та безпекою в умовах російської агресії”. Модерує Павло Моїсеєв, директор з юридичних питань ГО “Інтерньюз-Україна”. Брали участь - Віталій Мороз ("Інтерньюз-Україна"), Богдан Каркачьов ("Новости Донбасса"), Марина Безкоровайна (Офіс ОБСЄ в Україні), Тім Златкін (військовий волонтер, блогер).
    На відео запис круглого столу з презентацією дослідження "Мова ворожнечі в друкованих ЗМІ Донбасу", організований "Донецьким інститутом інформації"





























Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Експертне опитування «Війна на Донбасі і журналістика»

Експертне опитування журналістів «Війна на Донбасі і журналістика» було проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва впродовж 26 -27 червня 2016 року під час Донбас Медіа Форуму. Завданням дослідження було визначити думку журналістського середовища стосовно конфлікту на Донбасі, специфіки його висвітлення, а також перспектив вирішення. Всього опитано 44 респонденти.

The 3d Donbas Media Forum was held in Svyatohirsk

The 3d Donbas Media Forum was held in Svyatohirsk on June 27-29. It was attended by participants from all towns of Donbas and the majority of Ukrainian regions. Donbas Media Forum goal is to develop tolerant media space in Donbas and Ukraine with further refusal of hate speech. Donbas Media Forum is a platform for a dialogue between regional and international media, cultural initiatives, and public organizations with the aim of developing civil society and strengthening principles of independent journalism in the region.

Анонс «Донбас Медіа Форуму 2018»

«Донбас Медіа Форум 2018» відбудеться 6 та 7 липня у місті Харкові в готелі Premier Palace Kharkiv, що знаходиться за адресою: проспект Незалежності, 2. Тема цьогорічного форуму:   « Нові виклики та можливості, з якими стикаються регіональні ЗМІ» . У 2018 році Форум відбудеться на тлі загострення внутрішньополітичної боротьби в Україні напередодні парламентських та президентських виборів, коли очікується зростання політичного популізму та упереджених публікацій в засобах масової інформації. Широке залучення журналістів до процесу пошуку моделей мінімізації негативного впливу може стати рішенням, орієнтованим на потреби самих медіа-установ. Заходи, що проводяться в рамках Форуму, полягають у розробці знань та навичок, необхідних для критичного аналізу та практичної діяльності регіональних ЗМІ. Підвищення якості ЗМІ дозволить українцям отримати інформацію про події та зміни в країні. Якість інформації, що поширюється традиційними ЗМІ, відіграє головну роль у формуванні гр