К основному контенту

Експертне опитування «Війна на Донбасі і журналістика»

Експертне опитування журналістів «Війна на Донбасі і журналістика» було проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва впродовж 26 -27 червня 2016 року під час Донбас Медіа Форуму. Завданням дослідження було визначити думку журналістського середовища стосовно конфлікту на Донбасі, специфіки його висвітлення, а також перспектив вирішення. Всього опитано 44 респонденти.



Переважна кількість опитаних вважають, що під час військового конфлікту вимоги журналістики та інтереси країни є несуперечливими. Водночас половина опитаних все ж вважають коректним використання слів на кшталт «вороги» у підготовці матеріалів, а більшість, що журналіст повинен бути об’єктивним і висвітлювати події з позицій «обох сторін». Абсолютна більшість опитаних вважають, що журналіст в своїх матеріалах про військові дії та ситуації на Донбасі повинен говорити всю правду лише за одиничними виключеннями. Лише незначна частина вважають, що журналіст під час війни – боєць інформаційного фронту. Думки респондентів розділились стосовно того чи припустимо журналісту для того, щоб працювати на територіях, які не контролює Україна (ОРДЛО, АРК).

Так само розділеними виявились позиції стосовно блокування окремих російських сайтів (як от соцмереж «Вконтакте» та «Одноклассники»). Опитані переважно схвально ставляться до впровадження мовних квот на телебаченні, а також можливої перспективи такого заходу у друкованих виданнях. Журналісти негативно оцінили стан з інформуванням населення про перебіг реформ. Такої інформації часто недостатньо, вона незрозуміла, або ж не викликає довіри.

Примітно, що значна частина журналістів вважають, що конфлікт на Донбасі можна розв’язати лише силовим шляхом, а не компромісами. Однак, половина опитаних все ж вважають, що для влагодження конфлікту можна йти на обмежені компроміси. Також, більшість опитаних виступають за підтримку введення миротворчих сил на ці території. Дещо більше опитаних журналістів підтримують рішення РНБО України про блокаду торгівлі з «ДНР» та «ЛНР», аніж тих, які його не підтримують.

Водночас, більшість опитаних схильно ставляться до ініціативи законодавчо визнати непідконтрольні території Донецької і Луганської областей окупованими. Опитані журналісти переважно підтримують зняття обмеження на соціальні і пенсійні виплати громадянам України, що мешкають на непідконтрольній території; спрощення перетину лінії розмежування; спрощення отримання будь-яких адміністративних послуг у прифронтових населених пунктах; спрощення доступу до навчання в українських освітніх закладах різного рівня для мешканців непідконтрольних територій; надання підтримки мешканцям непідконтрольних територій, що прагнуть виїхати на з них; дозвіл на торгівлю з продуктами харчування і товарами першої необхідності та посилення контролю за здійсненням виплат внутрішньо переміщеним особам з метою уникнення зловживань.

Найбільш популярними варіантами політики України стосовно непідконтрольних територій є варіант економічної блокади зі збереженням гуманітарних відносин, або ж дозвіл на торгівлю критично важливими товарами (продовольством та товарами повсякденного вжитку з боку України та антрацитом від непідконтрольних територій) та максимальною підтримкою гуманітарних зв’язків.

Для досягнення миру на Донбасі на думку опитаних потрібно перш за все змусити Росію відмовитись від втручання в конфлікт та успішно відбудувати нормальне життя на території України.

РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ

1.  Очевидно, що журналіст є водночас і громадянином своєї країни, патріотом, і представником своєї професії, яка ґрунтується на певних принципах (об’єктивність, неупередженість тощо). Як Ви вважаєте, під час військового конфлікту які  вимоги в діяльності журналіста  виходять на перше місце?

Кількість відповідей
1 – патріотизму, інтересів країни
6
2 – журналістики
13
3 – вважаю, що ці вимоги не є суперечливими
21
4 – важко сказати однозначно
4

2. Як Ви вважаєте, під час військових дій журналіст повинен бути на одній стороні – своєї країни – чи бути безстороннім і об’єктивним?

Кількість відповідей
1 – під час військових дій журналіст повинен інформувати про події з позицій своєї країни
14
2 – журналіст повинен бути об’єктивним і  висвітлювати події з позицій «обох сторін»
26
3 – важко сказати
4

3. Як Ви вважаєте, чи припустимо у матеріалах про військові дії використовувати такі слова, як «вороги», «сепаратисти» тощо?

Кількість відповідей
1 – так
22
2 – ні
12
3 – важко сказати     
10

4. Як Ви вважаєте, чи припустимо журналісту для того, щоб працювати на територіях, які не контролює Україна («ДНР», «ЛНР», Крим) реєструватися за їх правилами?

Кількість відповідей
1 – так, бо це дасть можливість там працювати і давати об’єктивну інформацію для громадян
17
2 – ні, бо формальна реєстрація  означає фактичне визнання цих невизнаних утворень
16
3 – важко сказати     
11

5. Як Ви вважаєте,  чи повинен журналіст в своїх матеріалах про військові дії та ситуації на Донбасі (і на підконтрольних, і на непідконтрольних територіях) говорити всю правду?  

Кількість відповідей
1– так, безумовно, правда не може бути обмежена нічим
5
2 – загалом, так, але можуть бути окремі виключення (скажімо, задля ненанесення шкоди тощо)   
31
3 –  зараз журналіст – це боєць  інформаційного фронту, і цим він в першу чергу повинен керуватися
6
4 – інше
0
5 – важко сказати
2
6. Як  Ви ставитеся до блокування російських  соціальних мереж («ВКонтакте» та «Одноклассники») та сервісів (Mail.Ru,  Yandex.ru та ін.)?

Кількість відповідей
1 – повністю підтримую
12
2 – переважно підтримую
10
3 – переважно не підтримую
10
4 – категорично проти
9
5 – важко сказати  
3

7.  Як Ви ставитеся до встановлення  мовних квот на телебаченні (75% української мови для  загальнонаціональних телеканалів, 50% - для регіональних, а також 75%  для програм новин на ТБ)     

Кількість відповідей
1 – повністю підтримую
13
2 – переважно підтримую
19
3 – переважно не підтримую
7
4 – категорично проти
3
5 – важко сказати  
2

8. Як Ви ставитеся до можливої перспективи встановлення мовних квот у друкованих виданнях?   

Кількість відповідей
1 – повністю підтримую
14
2 – переважно підтримую
12
3 – переважно не підтримую
9
4 – категорично проти
4
5 – важко сказати  
5

9. Як Ви оцінюєте стан інформування урядом суспільства про свою роботу та реформи? (оберіть не більше двох варіантів)

Кількість відповідей
1 – Інформації є достатньо і вона є зрозумілою. Якщо людина хоче, то вона має можливість розібратися, що робить уряд і які реформи проводить;
1
2 – Інформації про роботу уряду і реформи є багато, але вона є незрозумілою звичайній людині;
17
3 – Інформації є недостатньо. Людина не має можливості розібратися, що робить уряд і які реформи проводить;
18
4 – Інформація, яку уряд дає про свою роботу і реформи, не викликає довіри, бо часто не відповідає дійсності;
20
5 – Інформацією про роботу уряду і реформи мають цікавитися фахівці. Це все заскладно, щоб розповідати всьому суспільству
0
Важко сказати  
1

Оскільки наш Форум відбувається на Донбасі, кілька запитань щодо можливих шляхів розв’язання конфлікту. Зізнаємося чесно: ці питання ставилися у загальнонаціональному опитуванні. І нам цікаво, наскільки думка журналістів співпадає (не співпадає) як із середньостатистичною пор країні, так і з громадською думкою різних регіонів.  


10.  Зараз постійно ведуться переговори щодо шляхів подолання збройного конфлікту на Донбасі.   Як Ви вважаєте, чи треба задля миру йти на компроміси з Росією та керівниками самопроголошених Донецької та Луганської республік?


Кількість відповідей
1 – Мир – за всяку ціну, треба погоджуватися на будь-які компроміси – з ким   завгодно і про що завгодно
2
2 – Задля миру варто погоджуватися на  компроміси, але – не на всі
22
3 – Мир на Донбасі може встановитися лише з позиції сили – коли одна зі сторін переможе
19
Важко сказати
1

11.  Чи підтримуєте Ви рішення РНБО України про  блокаду торгівлі з «ДНР» та «ЛНР»?

Кількість відповідей
1 – повністю підтримую
10
2 – переважно підтримую
11
3 – переважно не підтримую
8
4 – категорично проти
7
5 – важко сказати  
8


12. Чи підтримуєте Ви пропозицію законодавчо визнати непідконтрольні території Донецької та Луганської областей окупованими?

Кількість відповідей
Цілком підтримую
17
Переважно підтримую
14
Переважно не підтримую
2
Зовсім не підтримую
4
Важко сказати
7

13. На Вашу думку, чи слід державі здійснювати такі кроки у сфері соціальної та гуманітарної політики щодо громадян, що лишились на непідконтрольних територіях Донбасу? (Позначте одну відповідь у кожному рядку)


Так
Ні
Важко сказати
1. Зняти обмеження на соціальні і пенсійні виплати громадянам України, що мешкають на непідконтрольній території
26
8
10
2. Максимально спростити перетин лінії розмежування, полегшити режим отримання перепусток
27
13
4
3. Максимально спростити отримання будь-яких адміністративних послуг у прифронтових населених пунктах
36
4
4
4. Спростити доступ до навчання в українських освітніх закладах різного рівня для мешканців непідконтрольних територій
37
4
3
5. Надавати підтримку (фінансову та матеріальну) мешканцям непідконтрольних територій, що прагнуть виїхати на території, контрольовані Україною
34
5
5
6. Дозволити торгівлю з непідконтрольними територіями продуктами харчування і товарами першої необхідності
22
12
10
7. Посилити контроль за здійсненням виплат внутрішньо переміщеним особам з метою уникнення зловживань
20
12
12
8. Зробити контроль за перетином лінії розмежування жорсткішим
13
22
9


14. Загалом у перспективі, як Ви вважаєте, якою повинна бути політика України щодо непідконтрольних  територій? (одна відповідь, до якої Ви найбільше схиляєтесь)


Кількість відповідей
1 – Офіційно визнати ці території окупованими і припинити будь-яку торгівлю, послуги, виплати  та контакти  (в тому числі переміщення людей з цих територій)  
6
2 – Тримати економічну блокаду, але зберігати гуманітарні відносини (переміщення людей, виплати пенсій, поставки води та електрики)
14
3 – Дозволити торгівлю критично важливими товарами (продовольством та товарами повсякденного вжитку з боку України та антрацитом  від непідконтрольних територій), максимально підтримувати гуманітарні зв’язки
14
4 – Намагатися максимально розвивати зв’язки з непідконтрольними  територіями  – як гуманітарні, так і торговельні
4
5 – інше
  • Офiцiйне визначення окупацiï + пiдтримка громадян з окупованих теренiв – 1
  • Тримати економічну блокаду, але зберігати гуманітарні відносини (переміщення людей, виплати пенсій, надання допомоги цивільним через Червоний хрест), розгалуження інформаційного забеспечення – 1
2
6 – важко сказати   
4

15. Які рішення, на Вашу думку, слід ухвалити, щоб на Донбасі встановився мир?  (НЕ БІЛЬШЕ 3 ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ)

Кількість відповідей
1 – Відокремлення територій, зайнятих  «ДНР» і «ЛНР»  від України
0
2 – Надання  «ДНР» та «ЛНР»  особливого  статусу в межах України
7
3 – Введення в Україні  федеративного устрою
2
4 – Успішна відбудова нормального життя на територіях Донбасу, контрольованих  Україною
27
5 – Проведення  законних виборів на територіях, контрольованих «ДНР» і «ЛНР»  
8
6 – Надання російській мові  статусу другої державної
2
7 – Амністія  всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі
3
8 - Змусити Росію припинити втручання в конфлікт на Донбасі (посилення  міжнародних  санкцій, тиск міжнародних структур на Росію)   
30
9 – Припинення  фінансування територій, зайнятих «ДНР» і «ЛНР» (виплату пенсій, зарплат тощо)
4
10 – Відмова від  перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України
2
11 – Військовою силою відновити  контроль України над територіями «ДНР» і «ЛНР»
11
12 – Інше (що?)
0
13 – ВАЖКО СКАЗАТИ
3

16.  Як Ви ставитеся до того, щоб на Донбас були введені міжнародні миротворчі сили?

Кількість відповідей
1 – Позитивно   
26
2 – Негативно  
6
ВАЖКО СКАЗАТИ   
12

17. Хто Ви є? (оберіть основне)

Кількість відповідей
1 – журналіст
31
2 – громадський діяч
11
3 – аналітик, експерт
2

18. Якщо Ви журналіст, де Ви  працюєте?
(можливі кілька відповідей)

Кількість відповідей
1 – у друкованому виданні (газета, журнал)
11
2 – на радіо
3
3 – на телебаченні
5
4 –  у Інтернет-виданні
14
5 – є штатним співробітником  громадській організації
9
6 – інше (що?)
1



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

The 3d Donbas Media Forum was held in Svyatohirsk

The 3d Donbas Media Forum was held in Svyatohirsk on June 27-29. It was attended by participants from all towns of Donbas and the majority of Ukrainian regions. Donbas Media Forum goal is to develop tolerant media space in Donbas and Ukraine with further refusal of hate speech. Donbas Media Forum is a platform for a dialogue between regional and international media, cultural initiatives, and public organizations with the aim of developing civil society and strengthening principles of independent journalism in the region.

Анонс «Донбас Медіа Форуму 2018»

«Донбас Медіа Форум 2018» відбудеться 6 та 7 липня у місті Харкові в готелі Premier Palace Kharkiv, що знаходиться за адресою: проспект Незалежності, 2. Тема цьогорічного форуму:   « Нові виклики та можливості, з якими стикаються регіональні ЗМІ» . У 2018 році Форум відбудеться на тлі загострення внутрішньополітичної боротьби в Україні напередодні парламентських та президентських виборів, коли очікується зростання політичного популізму та упереджених публікацій в засобах масової інформації. Широке залучення журналістів до процесу пошуку моделей мінімізації негативного впливу може стати рішенням, орієнтованим на потреби самих медіа-установ. Заходи, що проводяться в рамках Форуму, полягають у розробці знань та навичок, необхідних для критичного аналізу та практичної діяльності регіональних ЗМІ. Підвищення якості ЗМІ дозволить українцям отримати інформацію про події та зміни в країні. Якість інформації, що поширюється традиційними ЗМІ, відіграє головну роль у формуванні гр